Hatolyka

A falu neve írásos okmányokban első alkalommal a pápai tizedjegyzék 1332-33.évi rovatában forfdul alő papja nevének említésével együtt: „Salamon Sacerdos de Hatolka”. Feltételezések szerint a Hatolyka szláv eredetű szó, és vízet jelent. A XVI. századik Hatolykán lakott a Szentkatolnán szolgálatot teljesítő pap. A későbbiekben viszont a falu mint Szentkatolna leányegyháza szerepel, és a lelkipásztori feladatot Szentkatolna egyházközség plébánosa látta és látja el jelenleg is.

A falu temploma a XV.században gótikus stílusban épült, és Mindenszentek tiszteletére szentelték fel, a barokk korban átalakították. Az 1802-es földrengés okozta rongálások kijavítása során az egyházközség a templomot kibővítette. A templom orgonáját 1881-ben Kolonics István építette. Az egyházközség építészeti különlegessége az 1668-ban fából épült és konyolt tetőven fedett tornyos bejárati harangláb, amely Háromszék legrégebbi ilyen jellrgű emléke.

Az első világháború áldozata lett a két mázsa sulyú harang, amely a következő felíratot viselte: „AVE REGINA COELORUM AVE REGINA ANGELORUM O MARIA”. Az 1703-ban öntött 50 kg-os kis harangon olvasható a „GLORIA PATRI FILIO ET. S. SANCTI A. 1703. i. p.” felírat, míg az 1925-ben készült harangon a következő: „ISTENNEK MINDEN SZENTJEI KÖNYÖRÖGJETEK HATOLYKA NÉPÉÉRT. FR. HONIG”.

Az 1989-es eseményeket követően az egyházi vagyonok visszaigénylésével a hatolykai egyház tulajdonába került az iskola-óvoda ápülete, a művelődési otthon és a jelen pillanatban könyvtárnak használt épület.


Híres emberek

* Itt született 1884-ben Mattis-Teutsch János képzőművész.

 

Térkép